12/02/2021

Письмовий стіл для школяра: як вибрати

Добротний, функціональний, красивий письмовий стіл для школяра - основа основ в організації «робочого» простору. Правильно підібрана меблі допоможе максимально раціонально використовувати кожен вільний сантиметр як всередині вироби, так і зовні.

Письмовий стіл для першокласника: стандарти

Сучасні меблеві стандарти розроблені з урахуванням фізіологічних особливостей дітей різного віку. Для дитини 6-8 років висота письмового столу не повинна перешкоджати правильному розвитку хребта. Тому переважно вибирати меблі з регулюванням.

  • Стандартна висота варіюється від 600 до 750 мм. 750-770 мм - типова висота дорослого письмового столу. А значить, купивши регульовану меблі для уроків, буде можливість використовувати її аж до закінчення школи і навіть весь період навчання у вищому навчальному закладі.
  • Глибина сучасного письмового столу - від 500 до 650 мм. При виборі вузького варіанту є ймовірність, що першокласнику не вистачить місця для розміщення підручників, зошитів, канцелярського приладдя, предметів для заняття творчістю (аплікація, малювання, ліплення з пластиліну). При занадто глибокої стільниці дитина не зможе дотягнутися рукою до краю, і деяка частина поверхні залишиться незатребуваною.
  • Ширина - не менше 800-1000 мм. Це мінімальна межа. Максимальні розміри варіюються щодо вільного простору в дитячій кімнаті.
  • Габарити кутових моделей розраховані на установку меблів навіть в маленькій, компактній кімнатці. Кутові столи для уроків передбачають наявність кількох тумб і полки, закріпленої безпосередньо на стільниці. Загальні розміри кутового варіанту - від 800 х 800 мм до 2400 х 2400 мм (залежать від розмірів приміщення і габаритів листа ДСП).

Важливо! Якщо конструкційно передбачено використання надбудов-полиць, то глибину слід збільшити відповідно до розмірів самої полиці.

Як вибрати письмовий стіл

Щоб вибрати дійсно хороший, ергономічний, функціональний стіл для школяра, необхідно звернути увагу на матеріали, що використовуються у виготовленні. Головне щоб:

  • стільниця була стійкою до стирання і механічного впливу;
  • всі торці проклеєні якісної, щільною кромкою;
  • присутнє мінімум гострих кутів на виступаючих площинах;
  • фурнітура була надійною, довговічною, функціональної;
  • загальні розміри відповідали конкретної вікової категорії.

Також важливо, щоб дизайн дитячого письмового стола відповідав санітарним нормам щодо забарвлення. Тобто, необхідно вибирати меблі не дуже яскравих відтінків, через які очі і мозок піддаються додатковому навантаженню.