15/02/2021

Як розташувати меблі в однокімнатній квартирі

Малогабаритне житло завжди асоціюється з браком вільного простору. У цьому випадку постає питання - як розставити меблі в однокімнатній квартирі, щоб було зручно.

Розстановка меблів в однокімнатній квартирі

Добре, якщо меблі для однокімнатної квартири поєднує в собі елементи вітальні, спальні, їдальні та робочого кабінету. Кімната набуває власний стиль, зберігши при цьому комфорт, затишок і практичність.

Розглянемо головні моменти розміщення меблів в однокімнатній квартирі.

Оцінка зовнішнього вигляду приміщення

Для цього варто намалювати план квартири, дотримуючись при цьому точні розміри в масштабі. Такий макет дозволить правильно визначити, як розставити елементи інтер'єру.

«Розстановка» меблів на плані

Це робиться без прикладання фізичних зусиль. Адже меблі рухати не доведеться.

При плануванні варіантів розміщення меблів в однокімнатній квартирі обов'язково враховують кількість мешканців, їх звички, характери, зайнятість, смаки і вік.

Основні принципи естетичної та функціональної організації обстановки:

  • дбайливе використання простору. Для цього створюють максимум відкритої площі - об'єднують кухню, передпокій і житлову зону, вдаючись до перепланування. Між побутовими та житловими приміщеннями прибирають перегородки. Також використовують поєднання на одній площі функціонально близьких елементів меблів, влаштування внутрішніх вікон, перегородок, подіумів, арок. Усувають двері або змінюють напрямок їх відкривання, а то і просто ставлять розсувні;
  • застосування функціональних меблів. Це нестандартні, складні атрибути обстановки. Їх вбудовують в алькови, стінні ніші. Стане в нагоді ліжко зі складним механізмом, ліжко, що перетворюється в стіну з диваном, розкладна софа, диван-ліжко. Корисно придбати меблі-трансформери - розсувний стіл, складні стільці, ширми на коліщатах. Раціонально використовувати двоярусні ліжка, шафи-купе;
  • використання меблів, візуально збільшує простір - організувати велику кількість дзеркальних поверхонь, розумний вибір кольору і малюнка шпалер, ідеальне освітлення, вибір відповідних фотошпалер.

Меблі в однокімнатній квартирі

Розташування меблів в однокімнатній квартирі має підкорятися деяким правилам. В першу чергу вибирають стиль. В даному випадку кращими стануть варіанти, які передбачають мінімалізм.

Контемпорарі

Стиль інакше називається «сучасний» - комфорт і функціональність. Індивідуальність оформлення додадуть кілька грамотно розставлених акцентів.

ЕКО

Цей стиль не потребує у великій кількості меблів і різноманітних елементах декору. Він вимагає природних матеріалів, а прикрасить кімнату навіть проста, але красива корч.

Скандинавський

Це кращий варіант для однокімнатної квартири. Світлі поверхні візуально розширюють простір. Потрібно лише забезпечити максимальне природне освітлення.

Функціоналізм

Стиль дозволяє на декількох квадратних метрах розмістити дві-три функціональні зони.

Розставляють меблі в таких квартирах зазвичай вздовж стін, використовуючи природні ніші, якщо вони є. При цьому максимально задіюють стіни - вішають полички, дзеркала або більш громіздкі предмети інтер'єру.

Розумно використовувана площа, трохи фантазії і частка раціоналізму зроблять затишній навіть найменшу однокімнатну квартиру.